Sommarläsning i en solstol

25 06 2020
Hans Roslings bok.

Vi skulle ha cyklat iväg och badat idag, men vi slöade till i en solstol, med var sina böcker i stället. Från att i början haft riktigt kalla ishavsvindar, har vi nu haft högsommarvärme, som mest i morgon + 30 grader, källa SMHI. Vi som varit Öland trogna varje sommar, sedan mitten på 70- talet vet , att sitta ute i bara en t-shirt till framåt kl. tjugo på kvällen, är inget man är bortskämd med. Så har vi haft det alla dagarna på Nabbelund.

Hans Roslings bok börjar med 13 frågor. Det var ju enkelt att svara, tänkte jag först. Jag svarade fel på fler än tio. Lika fel har alla väldens ledande personligheter också svarat. Hela boken har tumlat om i hjärnan. Det var inte bättre förr! Världen ser inte alls ut, som de flesta av oss tror att den gör.

Hans Roslings bok inkl. bokomslag.

Jag har kommit till avslutningen i boken. Det värsta som kan hända världen, skriver Hans Rosling, är en Global Pandemi, Finanskollaps, Världskrig, Klimatförändringar och Extrem fattigdom.

Citat: ”Influensavirus far genom luften i små droppar. En enda person kan gå igenom en tunnelbanevagn och smitta varje person i vagnen, utan att veta om det, eller att han rör vid någon”. Där är vi idag.

Denna boken är nästan ett måste att läsa! Ta med den ut i husbilen i sommar, om du inte redan läst den.

Ps. Den 5 februari 2016 fick Hans Rosling besked om att han hade obotlig bukspottkörtelcancer. Han fick inställa 67 olika planerade framträdande över hela världen. Ett år senare avled Hans Rosling. Hans Tack i avslutningen av boken är enorma.


Åtgärder

Information

10 responses

25 06 2020
Rolle o Carina

Vi har mest badat denna vecka,så varmt och gott i sjöarna!
Idag låg det på +25,otroligt gott och skönt🤪🤪🏊‍♂️🏊‍♂️
Men ni ska ju oxå få det varmt och gott där oxå.

Ha det gott o njut vidare/SommarKram

26 06 2020
Matts Torebring

Ja det som synts till av er under denna veckan, har har varit mer under än över ytan. Badkramar.

25 06 2020
Husisblogg

En hel del hade förutsett denna pandemi, men ingen har lyssnat på hur det kan bli. Nu sitter ni människor där ni gör och jag hoppas att ni är rädda om varandra.
Allt gott!

26 06 2020
Matts Torebring

Hans visste säkert om den, eller anade han den. Tänk om denna så kloka och erfarna människa fått leva lite till. Säkert hade det sett bättre ut med Hans erfarenhet. Jag blir själv lite skrämd, när jag läser citatet som jag lade in. Allt gott.

25 06 2020
Monica

Så skönt nu med sol och sommar för er och kanske lite svalkande vind Han är så intressant Hans Rosling och det var så tragiskt att han gick före alldeles för tidigt, tänkte ofta att det borde finnas någon hjälp för honom med sjukdom och biverkningar han drabbades av. Men vet att han fick söka utomlands. Gjorde så fantastiskt mycket gott, ja hela familjen.
Så viktigt citat du lämnar där, och det saknas i informationen från FHM, borde nötas in hos folk. https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/aerosoler-kan-vara-en-smittvag-vid-svar-influensa/

26 06 2020
Matts Torebring

Tack, vi har det bra trots en del påfrestningar. Allt överskuggas av denna pandemi. Tack för din länk som du delat. Det är skrämmande läsning. Jag tänkte på dig när jag läste boken, kanske arbetade du nära honom? Vilken personlighet Hans måste ha varit. Det visar de tre sidorna med tack i bokens avslutning. Hur klarade Hans familj Hans bortavaro? Fantastisk dokumentation. Allt gott från oss.

26 06 2020
Solan

Hans Rosling var jag klasskamrat med från ettan till fyran. Vi malde igenom Uppsalas muséer på söndagar och spelade ofta plockepinn efter plugget. Hans mamma var biblotekarie på skolan, hon fick mig att gilla böckernas värld.
Ja, så sorgligt när kloka människor rycks bort i förtid.

26 06 2020
Matts Torebring

Vad världen är liten ibland. Vad stolt du kan vara över, att ha haft klasskamrater som Hans. Vilket fint minne du har hoppas jag. Hans hade behövts nu mer än någonsin.

26 06 2020
Monica

Hej igen, nej jag har inte arbetat med Hans men följt hans arbete. Jag vet han drabbades av hepatit C-virus som kan ge levercancer och det började med leversvikt som blev allvarlig och då fick han hjälp i Japan, betala allt själv fast läkemedlet framforskats i Sverige men inte tillgängligt för invånarna här i vårt eget land. Sen cancern och jag tänkte mycket på varför han inte fick en levertransplantation när så många görs. Och på försök många gånger. Står ju överallt det var bukspottkörteln och den drabbades kanske också. Kändes så enormt sorgligt allt lidande han genomgick och att han dog så fort. Han var unik och vilken kunskap! Och att dela med sig med både så mycket allvar och glädje.

26 06 2020
Matts Torebring

Jag tänkte när jag läste din länk från Läkartidningen, vad lite vi som allmänhet får ta del av. Tack för att du delar med dig. Jag blir minst sagt upprörd över, hur vi använder skattekronor, till en massa olika dåliga saker, som kunde vara mycket mera kostnadseffektiva. Jag förstår att Hans stod i en klass för sig. Hans hade behövts nu. Men som sagt, så sorgligt att han gick bort, alldeles för tidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: