Men morfar, så de kör…

29 01 2019
Vårt barnbarn Oliver

Jag har skrivit om det tidigare, när Oliver var hemma och firade jul, hos mormor och morfar. Oliver och morfar gick först en tre km runda i skogen. Sedan gick vi till jobbet tur och retur, en sträcka på tre km med lite omvägar. Gång på gång sa Oliver till morfar, ”Men så de kör”!

Morfar förklarade gång på gång, idag kör de lugnt, det är helgdagskväll. Kom och följ med mig en morgon strax före klockan sju, när jag går till jobbet. Jag går inte över på ett övergångsställe, utan att först titta åt både höger och vänster. När bilarna kommer i ”tokfart” sätter jag bara ut en fot i gatan. En av ”Räddningstjänstens” bilar bromsade in, så det slog gnistor om dubbdäcken, på en 40 km vägsträcka.

När inte bilarna väjer för oss gångare, går jag jag så långt från vägbanan jag kan. En person blev ihjälkörd av en förare utan körkort, strax utanför Eksjö, dessutom smet föraren från olycksplatsen. ”Klart att jag skulle ha stannat, om jag trott att jag kört på en människa”, skulle han ha sagt i rättegången.

När jag läser och ser människors beteendemönster, inte minst på nätet, blir jag ännu mera vaksam. Ni har säkert läst om kommunalpolitikern i södra Sverige, som skrev på nätet, när vi äntligen fick en ”ny” stadsminister. ”Vi saknar dig Christer Pettersson, du hade behövts nu”.

Köpmansgatan i Aneby är påbjuden hastighet 30 km. På mornarna kör flera nästan nästan det tredubbla. Sedan alla gångare utan reflexer, cyklister utan lyse. En mamma kommer trampandes med sin cykel utan lyse, med cykelkärra, ett barn på en minicykel, en hund i koppel och en påslagen mobil i handen. Jag blundar…

När en Stockholmskille, som är van att se det mesta säger, ”Morfar så de kör”! Då är jag förvånad över att inte polisen ser, allt detta på en liten gata i lilla Aneby. Jag vet de hinner inte vara där.


Åtgärder

Information

4 responses

29 01 2019
Husisblogg

Tänkvärt och på något sätt ett tokigt inlägg. Inte av dig men i raderna du förmedlar, vart är det på väg?
Låt barnen vara viktigare än mobilen, låt verkligen vara viktigare än att gömma sig bakom en skärm (kan mina ägare säga så som låter mig skriva..?), är hastigheten 30 så är troligen barn i närheten, var rädd om barnen.

29 01 2019
Matts Torebring

Du slår huvudet på spiken Husis, visst är det ett helt tokigt inlägg. Tilläggas bör är, att det sitter ett barn i cykelkärran också. Alla utan lyse och reflexer, genande snett över gatan. Visst blir man mörkrädd…

29 01 2019
Rolle o Carina

I denna moderna värld kan allt hända tyvärr mer och mer!
Nog var det bättre förr i mycket tycker då jag i alla fall.

Varm BrasKram i kylan….-8,5

30 01 2019
Matts Torebring

Idag är det få som bryr sig, inga reflexer, inget cykellyse, tvärs över gatan, med en stor luva över huvudet, utan att se sig om. Jag har blivit mörkrädd.
En trädkramare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: