För 50 år sedan…

26 02 2017

Vi kommer inte att sitta hemma och titta, bara för att vi inte har någon husbil just nu! Först åt vi den fantastiska söndagsbuffén på Restaurang Sun Rice i Eksjö. Sedan for vi vidare..

img_1245

I 12:s skjutfält vid Risan, en mil utanför Eksjö.

I januari månad 1967 började jag som skogsarbetare på Holmens Bruk. Jag minns att det var otroligt mycket snö. Första avverkningen, var här på Risans skjutfält, en mil utanför Eksjö. Vi var 6 skogshuggare som började avverka en rotpost på hela 6 000 m3. Vi började borta vid horisonten och tog ned all skog framför oss. Det skulle bli I 12:s skjutfält.

Min riktigt första månadslön var på 4 763:-. Tidigare hade jag tagit mig åt skogsavverkning, utan att vara anställd av någon. Min bror som jobbade på sågverk då, hade mellan 3:50 och som mest 5:- i timman. Visst höll jag med motorsåg och bränsle, men det var ändå bra betalt. (Det var då jag köpte tre nya Saab) En motorsåg höll inte, mycket mera än ett halvår åt mig på den tiden. När jag senare köpte Stihl motorsågar, höll de längre. Eller som min motorsågshandlare sa: ”Stihl håller till Matts”, då håller den till alla.

När vi började närma oss slutet på avverkningen, hade vi nått fram till en gård som heter Hamnaryd. Då var det i juni månad och jag minns att jag lyssnade till ”6-Dagars kriget i Israel” på radion. Jag minns att, allt eftersom skogen avverkades, var det svårare att ”gå till buskarna”. Det fanns inga träd eller buskar kvar, för att gömma sig. Jag hoppade ned i en flera meter djup skyttevärnsgrop. Sedan höll jag inte på att ta mig upp igen. Vilket minne!

Bitvis var det gammal, stor och underbart vacker granskog. Allt skulle kapas till massaved. Varför? Jo, Holmen hade just startat sitt nya bruk i Hallstavik. Det fanns inga gränser för behovet av massaved. Till hösten samma år, fick vi aptera timmer ned till 4 tum. (10 cm). Jag var nu etta, av Holmens 600 skogsarbetare, på lönelistan.


Åtgärder

Information

13 responses

26 02 2017
Nils-Åke Hansson

aptera timmer ned till 4 tum. ; Varför var det för frakten till bruket.
Nog har jag varit i skogen släpat timmer och kört meter ved,

26 02 2017
Matts Torebring

Kul att du också varit skogen och jobbat! Massamarknaden blev mättad och helt plötsligt var timmer mer värdefullt.

27 02 2017
Nils-Åke Hansson

Nu förstår jag

26 02 2017
Kors och Tvärs

Min farfar var med på flottning, det är ungefär allt jag vet om ved/trähantering 🙂
Nej inte ska ni sitta hemma bara för att ni inte har nån husbil just nu – till Tranås är det inte långt! Välkomna
Kram

26 02 2017
Matts Torebring

Flottning var säkert ännu mera tufft och rent ut sagt farligt.
Tack, skogshuggaren kommer. Till Aneby är det lika långt. Välkomna
Kram

26 02 2017
husisblogg

Vilka härliga minnen du fått uppleva, även utan husbil

26 02 2017
Matts Torebring

När man kommer tillbaka till en slutaverkning efter 50 år, känner man bara igen vägen, men minnena lever.

26 02 2017
Lennart

67 minns vi väl, då föddes vår son!

Kram

26 02 2017
Matts Torebring

Oj, då var du värst!
Kram

26 02 2017
Elisabeth

Minnen är viktiga för oss! Trevligt med husbilen innebär, men andra kan vara väl så viktiga.

27 02 2017
Matts Torebring

Detta är faktiskt ett ganska kul minne, i min karriär inom skogsbruket.

27 02 2017
Rolle o Carina

Bra jobbat Matts med allt slit det var!
Idag lägger bruken bara ner mer o mer!
Läste att 140 jobb ska bort där jag jobbar när de stänger ner en maskin!
Får väl se hur länge till man har jobb?

Ha det gott fr oss i Värmen/Kram

27 02 2017
Matts Torebring

Nu behövs snart inte papper längre, allt är digitalt. ”Tänk på miljön, skriv inte ut detta papper”, står det ofta i alla mejl. Men vilket slit det var förr i skogen, men ändå roligt. Jag tycker fortfarande om skogen. Jag tycker mycket bättre om den, än till exempel Ullared.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: