Det var bara en säkring!

19 05 2016
images

En lånad bild på en säkring.

Vi säger ofta, ”det var bara en säkring som gått”. Detta hände oss på Kabeklubbens årsmöte. Vårt Pioneer Multimedsystem tystnade och likaså ström till cigarettändaruttaget försvann. Jag letade en timma efter en trasig säkring, tekniker från Campea i Falkenberg letade en timma. En bilverkstad i Aneby letade i timmar, alla utan resultat. Idag var jag till Fiatverkstaden i Tenhult. När jag ringde och lyssnade om bilen var klar, svarade teknikern, ”jag höll på att få gråa hår, men till slut hittade jag en trasig säkring utanför kopplingschemat”. Kostnad 2000:- exkl. resor.

Midsommarafton 2004 hände detta. Motorstopp på autobahn utanför Göttingen. Bärgning och leta verkstäder tog fyra timmar. Nästa dag (midsommardagen) bytte en Fiatverkstad generatorn eftersom den inte laddade batteriet, sa dom. Efter två timmar samma fel igen…Nu lyfte jag den gula ADAC telefonluren i vägkanten…

Efter en halv timme kommer en gul Adac bil och kör upp bredvid oss. Jag förklarade återigen på min skolengelska att jag bytt generator för några timmar sedan och visade kvitto från verkstaden på en kostnad av 600 €. Efter någon minut sa han “ It´s not á generator it´s á fusure” (säkring). En stor bred säkring vid batteriet var helt nedsmällt vilket medförde att en kabel var löst hängade i luften. (Felorsak: Felmonterad AC på Östgöta Camping) Adac killen monterade en ny, för en kostnad av fem €, han fick tjugo € som lite dricks, och önskade oss lycklig resa till Italien och vinkade åt oss när han körde om oss senare på autobahn. Total kostnad nära 6000:- kr.

“It´s not á generator it´s á fusure” (säkring).

 


Åtgärder

Information

17 responses

19 05 2016
Lennart

En säkring betyder så mycket!

Kram

19 05 2016
Matts Torebring

Hade denna varit med i elchemat hade det varit ännu bättre. Kram

19 05 2016
nils-åke hansson

En liknade säkringen har jag också letat efter och bytt satt vid startbatteriet

20 05 2016
Matts Torebring

Det gjorde vår också när vi fick stopp på autobahn.

19 05 2016
Elisabeth

Ibland är det de små detaljerna som gör det!

20 05 2016
Matts Torebring

En sådan liten tingest kan orsaka vad som helst.

19 05 2016
Lars Permelin

Hoppsan, det där är ingen liten säkring, det är ju en Bolt-on-säkring på 100A.
Normalt handlar det oftast om säkringar på 10A.
När säkringen på 100A löser ut så handlar det om en uteffekt på över 1200W och då handlar det oftast om en kortslutning någonstans i elsystemet. Orsaken till denna kortslutning skulle jag ha försökt att komma åt och åtgärda.

20 05 2016
Matts Torebring

Jag tror faktiskt att den var på hela 250 A, när vi fick stopp på autobahn. Den som gick sönder nu senast, var nog bara en 10 A, men ack vad det kostar när felet är svårt att hitta.

20 05 2016
Dessan

Min skräck är att få problem med nåt på bilen just på Autobahn 🙂 men säkringsproblem kan bli stora problem . Kram

20 05 2016
Matts Torebring

Ingen fara om de gula ADAC stolparna finns i närheten. Ibland funderar jag på hur långt det är emellan dem. Vi har ju Vägassistans att tillgå också. Kram

20 05 2016
Rolle o Carina

Ja tänk vad bara en säkring kan ställa till stora problem 🙂

Ha det gott…Trevlig Helg……..SommarKram

20 05 2016
Matts Torebring

Är det en stor säkring, kan vad som helst hända. Kram från Vätterstranden

20 05 2016
Lena & Jan

Uttrycket är känt eller vi brukar få höra eller drar slutsatsen själv att det ofta beror på ”användarfel”. MEN en gång slutade våra stora vindrutetorkare att göra de rörelser som vi så väl behövde i ett skyfall av regn på en Fransk motorväg. Vi hittade reläet, i tvebockad kroppsställning vid passagerarens fotplats. Knögigt att nå, inte lättare för en kvinna kan jag säga! Med reläet i min hand ser jag att ca 1/4 klisterlapp satt på en av polerna, vilket slarv! Då den skrapats av gick busstorkarna igång o vi kunde nöjda forts, då hade skyfallet nästan dragit förbi 🙂

20 05 2016
Matts Torebring

Oftast förvånar jag mig över säkringarnas placering. När jag klagade hos verkstaden på dåvarande Östgöta Camping, fick jag svaret: ”En säkring, det är väl inget, det är sådant som händer”. Verkstaden hade ”glömt” montera en jordkabel. Min kostnad 6 000:-. Inte en krona fick jag.

21 05 2016
Lena & Jan

Hm, den där eftermarknaden är vansinnigt dyr med det mesta! Bäst att inte gå i spinn nu, men vi måste kanske förbruka mer delar för att få ner priserna undrar jag ibland, eller vi är fortf för få husbilsbrukare?

20 05 2016
Beatrice

Billigt och bra! 😛

20 05 2016
Matts Torebring

Bra blev det när den var hel, men inte var det billigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: