Jag känner mig inte ung längre

4 08 2015
Min nya apparat Widex Clear

Min nya apparat Widex Clear

Idag var jag på Audionommottagningen i Nässjö för att prova ut min nya hörapparat. Tillåt mig att le, i det tragiska åldrandet: In i mottagningen kommer en äldre man. Han kryper in i receptionsluckan med halva kroppen. ”Jag har tappat min hörapparat” säger mannen. Personalen försökte med bästa vilja, att hjälpa mannen, som nu nästan passerat in genom luckan. Till slut sätter sig mannen ned i väntrummet. Nu kommer läkaren och frågar efter mannen. Alla sitter still, inte en min. Han höjer rösten och ställer samma fråga. Inte en rörelse! Han höjer rösten igen för tredje gången och går nu fram till mannen. Den stackars mannen hörde ingenting och frågan gick bara rakt ut i rummet.

Jag har aldrig erkänt tidigare att jag blivit äldre, nu gör jag det. Jag sa tillbaka på kontoret, nu är jag gammal.  Min gode vän Lars har rekommenderat mig, att Siemens hörapparater är bäst. Jag har tills vidare hållit tillgodo med en Widex Clear. Siemens kommer på vårdavtalet den 1 oktober och då kommer jag att byta ut den jag har.

Visst är det lite konstigt att höra alla ljud, vattenkranen låter som ett Niagara fall, toarullen som rullande trumma, de flesta talar så högt, tåget nere i byn låter förfärligt och så vidare.


Åtgärder

Information

21 responses

4 08 2015
Elisabeth

Mycket olika krämpor smyger sig på med åldrandet. Det är svårt att ta till sig, då man fortfarande inombords känner sig som sjutton. Att ta till hörapparat är en omställning. Jag känner att jag frågar om mer än jag gjort tiigare, så snart är det dags att prova ut en apparat. Bra att få rekommendationer. Kram

5 08 2015
Matts Torebring

Jag borde nog ha lite mera krämpor än jag har. Förfrusna fingrar och fötter, alltid blöta kläder i skogsarbetet i ungdomen, tunga lyft med mera. Jag har varit så obegränsat stark i kroppsarbete, så detta var nog lite överraskande trots allt för mig. Men det är bara att gilla läget, hjälp finns att få. Kram

4 08 2015
Lars Permelin

På det stadiet som den gamle mannen var är jag definitivt inte än, förhoppningsvis kommer varken du Matts eller jag till det stadiet. Jag kopplar inte ihop åldrandet med mina hörapparater som jag framförallt behöver till följd av hördelskador. Jag gillar mina hörapparater som gör det möjligt att faktiskt delta i samtal och höra vad andra säger. Minns att jag blev förvånad av hur högt blinkljudet låter i bilen när jag för första gången körde med aktiverade hörapparater. Tror och hoppas att du också kommer att gilla din hörapparat. Lycka till!

4 08 2015
Nils-Ake Hansson

Bra Lars så är det
Mv
Nisse

5 08 2015
Matts Torebring

Den mannen var det värsta jag har mött. Jag hoppas inte vi blir då makabert dåliga. För mig är det en överraskning att det kommer så tidigt, jag har ju inte fyllt 70 år ännu. Jag gillar läget och trampar vidare. Kram

4 08 2015
Nils-Ake Hansson

Vist var det en omställning att få hörapparat. MEN jag vill inte hålla med om att jag/vi ska behöva känna oss gamla. Precis som du reagerade ja på personerna som satt i väntrummet. Men en dag träffade jag en anställd på företaget jag jobbade på. i väntrummet. Han har all utrustning man kan tänka sig i öron och runt halsen. Jag fick lite ångest men det var som att vi träffades på gatan Hej ur mår du. Så var det bra med det.
Finns ingen i min omgivning som har kommenterat hörapparaterna (Jo en )
Det viktigaste är att man har det som man har behov av.
Lyssna på Ha det bra
Nisse

5 08 2015
Matts Torebring

Kloka ord av dig Nils-Åke, det är bara jag som plötsligt blivit lite äldre, inte omgivningens sätt att se på det. Kram

4 08 2015
Nils-Ake Hansson

Det viktigaste är att använda dem var dag. Det har varit mitt set att ta dem till mig bland annat.
Mv
Nisse

5 08 2015
Matts Torebring

Jag är inne på samma linje, allt eller inget, ett mellanting finns inte.

5 08 2015
JoY

Visst är det så att man förknippar sämre hörsel med att man blir äldre och visst är det så, hörseln försämras. Har även vänner som har haft hörappareter sedan dom varit 40år och då är det nog en ännu större omställning att börja använda hörapparater. Tur att dom finns och ska bli intressant att se vilken apparat du får sedan. Rätt som det är, är det våran tur att välja en.
Kram

5 08 2015
Matts Torebring

Min audionom utryckte för mig att det är mycket vanligt bland ungdomar med hörapparat. Jag får lov att tänka om, jag är inte gammal. Kram

5 08 2015
lennartolovsson

Åren går och vi med dem!
Enligt hustrun hör jag för bra men ser inget, hittar aldrig det jag söker!

Kram

5 08 2015
Matts Torebring

Då har du andra fel i ”pannrummet”. Jag hittar inte heller om Birgitta lagt in något. Hon lägger på helt andra platser än jag. Kram

5 08 2015
Rolle o Carina

Ja då kan man känna sig ung ett bra tag till då 🙂
Bobilen håller också en ung länge till 🙂

Ha det gott o njut/Kram

5 08 2015
Matts Torebring

Hej ROlle, du är inte gammal, det är bara Olle i dig som ser lite äldre ut. Kram

5 08 2015
Kors och Tvärs

Det finns riktigt unga som också har hörapparat så det är inte helt igenom åldersrelaterat, även om nedsatt hörsel och stigande ålder går lite hand i hand. Oavsett är det skönt att fina hjälpmedel finns, så du slipper gå omkring med en sån där gammaldags strut 🙂
Kram

5 08 2015
Matts Torebring

Ja visst är jag tacksam för att tekniken har kommit så långt. När jag får min Siemens hörapparat, om ett par månader hoppas jag, att jag inte märker det själv. Kram

5 08 2015
tiaregndroppen

Alla blir vi ju tyvärr äldre, men bara sinnet är ungt så kan vi ju njuta på 😍
Hör dåligt och ser bra(nästan för bra enligt ögonläkaren), har varit mitt ledord genom många år.
Har minne som en häst så tom kollegorna tycker jag är jobbig ibland.
Jag är inte gammal eller äldre än 35 har varit känslan i många år.
Mörkerseendet var inte roligt i vintras och just idag kunde jag inte på långt håll se vad som stod utanför vår port…Mina stockrosor. 😳
Plötsligt denna vår har minnet börjat svika mig, men bara korttidsminnet 😁
Hela kroppen har denna sommaren påmint mig om att jag Inte är 35 längre 😖
Är det nu förfallet börjar…strax före 50?😩

6 08 2015
Matts Torebring

Snälla vän, det är värre än det du delvis beskriver. För mig började förfallet redan vid 25. På den tiden hade jag byggt villa på dagarna, anlagt en fin trädgård, ett stort potatisland 12×3,5 meter, kört långtrad på nätterna, men kände inga gränser, att jag inte orkade.
Så skulle jag gräva igenom mitt potatisland med en spade. I början grävde jag från början till slut, utan att räta på ryggen. Senare började jag räta på mig och vila efter en stund. Då sådde jag gräsmatta. Jag var 25 år.
Jag har jobbat tillsammans med många 20+ under åren, och det har nog medverkat till, att jag har aldrig känt mig gammal. Det är först när man sitter i väntrummet, tillsammans med många äldre som man blir påmind.
Ändå vill jag inte dra klockan tillbaka, tänk vad livet har lärt mig mycket under alla dessa år. Kram

6 08 2015
Deciree

Visst är det väl bra att det finns hörapparater, så man kan kommunicera. Det finns unga barn som har hörapparat. Inte ska du säga att du är gammal. Det är bra att det finns hjälpmedel som hjälper dej istället…se det så:) Ha det bra. Kram

6 08 2015
Matts Torebring

Tack du är snäll, det är kanske bara i väntrummet med alla äldre, som söker hjälp, som man känner sig gammal. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: