Skitjobb eller åka husbil

9 09 2014

Före och efter reparation

Avloppsrör före och efter reparation

En liten del av 24 meter långt avlopp

En liten del av ett 24 meter långt reparerat avloppsrör på Torebrings Grossist AB.

2009 fick vi en offert av CPS i Eksjö, efter att vi haft flera stopp i avloppet. Sedan har tiden rullat på och det har inte varit akut förrän i somras. Jag ringde upp CPS, Eksjö och Per Gunnarsson och frågade om offerten gällde ännu. Så bra var det inte riktigt. Nu har Per och och hans tre mannar jobbat i sju dagar, för att återställa avloppsledningarna i bättre än nyskick. Det är inga stora avstånd ut till gatan, sa jag, när jag beställde jobbet, det är nog max sju- åtta meter. Det visade sig vara runt 50 meter. I vissa avsnitt kunde bara vatten, sippra fram i de gamla ledningarna på grund av tidens tand.

Naturligtvis kostar detta arbete stora pengar. Alternativet hade varit att såga upp betonggolv, bryta upp klinkergolv, forcera väggar och gräva sig ut till gatan. Fantastiskt att kunna följa kameror och robotfräs, djupt under golven. De första två dagarna var bottenvåningen fylld av dataskärmar och stora och små kameror. När alla ledningar och stick var kartlagda, började renoveringen som finns mycket att säga om, utan att gå in på detaljer. Sex stora kompressorer jobbade dygnet runt, för att hålla trycket uppe i ”strumpan” innan den härdades. All användning av vatten och befintliga toaletter har varit omöjlig. Vi har fått tillgång till två styck ”Frystoa” under tiden. Detta var inte uppskattat av alla. Sällan eller aldrig, har jag varit med om att ha en mer trevlig och lättsam entreprenör, än Per Gunnarsson.

Vid lunch idag fick jag en CD skiva, med film över 50 meter nya avloppsledningar. Hur länge till kommer du att jobba med detta? sa jag till Per. Några år till och till dess att en Morello husbilar blir lite billigare, så jag kan lasta in MC´n och köra Europa runt och spela golf. Vi kan bara önska Per lycka till med fortsättningen och ett eventuellt husbilsköp.

Rörrenovering med Epoxistrummpa

Strumpinforingen utföres med en plast och kompositblandning i olika tjocklekar i dimensioner från mindre 75 – 225 mm, vilket medför en kortare arbetstid och ett lägre pris än konventionella rörbyten. Detta betyder mindre störning för hyresgästen och minimala ingrepp i fastigheten. Relining är ett snabbt och enkelt sett att renovera rör som av någon anledning annars behöver bytas ut mot nya rör vilket oftast innebär omfattande ingrepp i fastigheten.

Anledningar till behov av relining kan vara sättningar, frätande angrepp, rotintränging, fogförskjutning eller annan skada. Metoden kan även användas vid stambyten som ett underlättande moment där delar av det befintliga röret är svåråtkomligt. Vid relining används en polyesterarmerad filtstrumpa som foder. Detta foder impregneras med en miljöanpassad epoxi och vrängs sedan in i det gamla röret. Därefter vrängs en ”kalibreringsballong” in i filtstrumpan som sedan trycksätts. Efter ca 12 timmars härdningstid dras ballongen ur och eventuella påstick öppnas genom fräsning med hjälp av en robot. Det ”nya” är nu slätt, skarvfritt och har en mycket lång livstid.


Åtgärder

Information

9 responses

9 09 2014
Rolle o Carina

Ja vad de kan trolla med gamla rör egentligen !!
Tur att såna firmor finns då!
Kanske det är något bättre att bo i Bobilen!

Ha det gott/Kram

10 09 2014
Matts Torebring

Egentligen ganska otroligt, att kunna jobba långt ned under golvet, med kameror och robotar. Kram

10 09 2014
Lennart

Va de kan!

Kostar gör det men det stoppar i många år!

Kram

10 09 2014
Matts Torebring

Räkningen kom idag och visst kostade det en ganska mycket, men det bra. Kram

10 09 2014
Lena&Jan

Nyheter även för en VVS hustru o maken blev väldigt impad av denna nya lining teknik! Skönt då det är klart kan vi förstå 🙂 🙂

10 09 2014
Matts Torebring

Jag tänkte när jag skrev, kanske finns det en enda person, som är intresserad av detta och någon kanske får tips för eget bruk. Kram

11 09 2014
Lars Permeln

Bra teknik, det måste finnas hur mycket jobb som helst för den entreprenören, åtgärden är säkerligen bra mycket billigare än alternativet att byta ut befintliga avloppsrör.

11 09 2014
Matts Torebring

I Stockholm skulle jag få 1100:- per timma för mina jobb, men jag vill hellre jobba i Småland och han gör det för väsentligt lägre pris. Jobb finns i överflöd. Kram.

12 09 2014
Deciree

En del kan sin sak. Tur att dom finns.Stopp i avloppen är min stora skräck…vill inte ha det. Tänk kanske man måste bryta upp golven…hemska tanke. Dom säger att man ska hälla kokhett vatten i avloppen..då kan man klara sig:) Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: