Så här vill jag ha min ställplats

7 04 2014
Gyllene Uttern Gränna

Rastplats Gyllene Uttern Gränna E 4

Jag vet att tre av mina favoriter, är egentligen rastplatser och inte definierade just ställplats, i ordets rätta bemärkelse. Visst är jag glad, bara det finns plats att stanna på och så citynära som möjligt. Platsen ovan skulle vi bo en enda natt, det blev tre nätter.

Boråstorpet

Rastplats Boråstorpet riksväg 40 utanför Borås.

Här skulle vi bo en natt för att möta sonen med familj, som kom med flyg till Landvetter. Det var så otroligt trevligt med, de gröna ytorna, promenadstråk, en anlagd damm, kaffestuga och grillplats, att vi blev kvar två nätter.

Höganloft Tranås

Rastplats Höganloft Tranås, riksväg 32.

När vi stått här en natt, fick jag verkligen en funderare, varför ser våra ställplatser ut som de gör? Våra bästa rastplatser är tio gånger bättre, än de flesta ställplatser. Jämför de tre översta bilderna med en så kallad Ställplats för husbilar, se nästa bild.

Ställplats Hjo city

Ställplats Hjo city.

Är detta trevligt att stå så här? Mitt svar är absolut nej. Ändå köper vi ställplatsen som finns. (Platsen ovan är gratis) Oftast högst två meter mellan bilarna. Alltför ofta ser man bara en husbilsvägg, när man tittar ut. Vad ser jag på de tre översta bilderna? En underbar natur, i stället för en husbilsvägg.

Vart vill jag komma? Jo, vid anläggning av nya ställplatser, låt oss parkera ”på längden” istället för på kortsidan. Enkelt uttryckt en gata, varje ställplats är på  längden och alla bilar skall ha fyra meters avstånd. Alla kan då ha en fri yta, utanför husbilen, till dess att en ny rad kommer med nya bilar. Ibland kan jag förstå, att det inte går att parkera på ”längden” av utrymmesskäl. Ser det ut som bilden ovan, väljer jag mycket hellre, en rastplats om det finns möjlighet.

Det enda vi uppskattar, av allt det övriga, är en välskött toalett samt möjlighet till latrintömning och gärna en färskvattenkran. Duschar gör vi alltid i husbilen. Vi har stora klädskåp och mycket kläder med oss, så tvättmaskin behöver vi inte heller.

Jag efterlyser gärna en debatt, som förs upp på högre nivå, bland beslutsfattare och entreprenörer som anlägger ställplatser. Jag vill se och höra, vad ni alla andra Husbilskompisar och Bloggvänner tycker. Ni får gärna såga mitt inlägg, jag kommer ändå att föredra de tre översta alternativen, om möjlighet finns. Vad är ditt val, jag väntar på att höra vad ni tycker?


Åtgärder

Information

20 responses

8 04 2014
Deciree

Håller med dej…inte är det trevligt att stå så man stirrar rakt in i grannens husbilsvägg…nog står jag hellre som du visar. Grönt o fint, och gärna på längden då såklart. Det behövs dock större ställplatser då:) Sen behövs det fler ställplatser över huvud taget nu när husbilarna har ökat i antal. Jag är en social o pratsugen person, så jag vill gärna ibland stå där man träffar mycket folk…så jag får prata med någon likasinnad…vid disken eller så:-)) Men vi har upptäckt fricamping mer o mer. Efter att bara kört husbil i 3 år, inne på vår 4 e husbils sommar. Hejja Matts…hoppas du får många kommentarer och att dom som bestämmer hittar ditt inlägg o börjar ”tillverka” fler ställplatser. Kram

8 04 2014
Matts Torebring

Vad lika vi tycker, jag vill också prata och skoja med dem jag möter. Jag har bott på ställplats och så snart vi parkerat, drogs alla rullgardiner ned i bilen närmast. Visst är det härligt att fricampa, det är bland det bästa jag vet. Vi är inne på 16 året med husbil nu. Kram & Njut av husbilslivet.

8 04 2014
Nils-Åke Hansson

När man kommer ner i Tyskland, Frankrike är det ofta så ordnat att man har en liten yta utanför husbilen. Några saker som är viktat är att det inte är så långt från centrum. vatten tomning även latrin även bli av med soppor. Vi använder husbilen fult ut. Svenska kommuner skulle behöva titta i Tyskland. Tänker ofta på var det har kostar att ordna allt för båtfolket.
Mv
Nils-Åke

8 04 2014
Matts Torebring

Vi har sparat Tyskland, till dess att vi blir äldre och inte vill åka så långt, så vi har noll erfarenhet av ställplats i Tyskland. Under 15 somrar i Sydeuropa, har resan ned genom Tyskland bara varit en transportsträcka för oss. Vi sover alltid på rastplatser, tillsammans med ”de stora pojkarna”. I Sydeuropa har vi bott på camping, när vi verkligen vill koppla av och ligga still. Ha det gott.

10 04 2014
Nils-Åke

Var intressant med slotts camping du skrev om tidigare. Frankrike och Franskpension lockar oss. Men det är nog lite för varmt på sommaren får oss.

8 04 2014
Rolle o Carina

Vi instämmer helt med eder Matts,de tre översta är våra favoriter !!
Säger så fast vi inte har vart på nån av de tre platserna!
Hjo har vi vart till men stod då nere vid hamnen!
Ett fint ställe är ju Hjo vid Vätterns strand.
Får väl försöka komma i sommar till de tre översta platserna!

Ha det gott o njut/Kram

8 04 2014
Matts Torebring

Vad roligt att vi tycker lika. Visst är hamnen i Hjo att föredra framför ”Husbilsparkeringen”. Kram & Ha det gott.

8 04 2014
Maggan och Ingemar

Håller fullständigt med dig Matts 🙂 Står just nu på en s k ställplats utan service i Flensburg vid gränsen till Danmark. Bredvid vatten och på rad efter en väg. Tyvärr så har det regnat idag så det är en del vattenpölar. Har även hittat ett fritt wifi här på platsen. Ni har mycket att upptäcka här i Tyskland, massor av gratis ställplatser nära centrum eller åtminstone lagom gångavstånd. Tyskland är verkligen föregångare till ställplatser. På skylten till platsen kan man se om där finns tömning eller ej. Tänk om Sveriges kommuner skickade en man/kvinna var ner för att lära sig hur man kan fixa dessa platser. Bra skrivet av dig.

9 04 2014
Matts Torebring

Tack det var skönt, då är jag inte ensam att tycka som jag gör. Under våra 16 år med husbil, varav 14 snart 15 somrar i Sydeuropa, har vi aldrig stått på ställplats ute på kontinenten. Däremot kanske övernattat snart 100 gånger på Rasthouse och även rastplatser ut med vägen. I somras sov vi på en rastplats, mitt ute på landsbygden, med då tillsammans med 20- talet ”stora pojkar”. Det senare är inget vi föredrar. Vi aktar oss för att stå ensamma vid övernattning.

Vi har sparat Tyskland tills vi blir äldre och inte vill åka så långt. Vi förstår att vi har mycket att se och upptäcka där. På Møns rastplats, nära Rødby, i Danmark, kan man parkera både på längden och kortsidan. Det är just det senare jag föredrar. Tack för alla tips ni delat med oss i cyberrymnden. Kram & Må gott

9 04 2014
Lars Permelin

Hej Matts, vi gillar inte heller att stå som packade sillar med bara några meters lucka. På äpplemarknaden i Kivik i höstas var det på sina ställen extremt trångt, bara någon ynka meter mellan h-bilarna på vissa parkeringar. Vi gillar att stå nära vatten och med viss utsikt på minst ena långsidan. Jag tror på en mångfald av husbilsplatser och jobbar just nu för fler enkla centrumnära husbilsplatser. Jag tror att både kommuner och Trafikverket ogillar att husbilar nyttjar rastplatser för övernattning. Det framkommer dessutom då och då att just rastplatser är olämpliga övernattningsplatser eftersom de är särskilt utsatta för kriminella gäng och inbrott.

9 04 2014
Matts Torebring

Hej Lars, jag vet att detta ämnet engagerar dig som få. Jag tycker det är roligt att gå runt och prata med närboende. Men är det lika trångt som du beskriver, kommer ingen ut ur bilarna. Finns det möjlighet att stå vid vatten, visst föredrar jag detta.

Naturligtvis ogillar Vägverket, kommuner och inte minst campingplatsägare, oss som oftast fricampar på rastplatser. Tycker man till exempel att rastplatsen vid Gyllene Uttern, är många gånger bättre än Gränna Hamn, ja då väljer vi det vi tycker bäst om.

Vad jag egentligen vill ha sagt, med skärpa i mitt inlägg är, att jag efterlyser ställplatser på ”längden” och inte på ”kortsidan”. Det är just detta, som jag vill att du tar med dig in i styrelserummen. Så gott som alltid, bor vi i Sverige på rastplatser, detta för att vi tycker ställplatserna ger så lite utrymme och det är alltid för nära mellan bilarna. Lycka till i ditt fortsatta engagemang. Kram

10 04 2014
Nils-Åke

ställplatser på ”längden
ställplatser där man har gjort fickor man kan parkera med lite plats på sidan så man kan ha lite ute vistelse, Har set denna varianten på många platser. Super
Mv Nils-Åke

9 04 2014
Christina

Som boende i Jönköping vill jag nog lägga in en brasklapp. Polisen brukar gå ut och varna för inbrott i husbilar vid övernattning på rastplatserna utmed E4:an här i trakten, främst Vistakulle och Gränna. Tråkigt men sant.

9 04 2014
Matts Torebring

Hej Christina, tack för ditt inlägg och påpekande och kul att höra en ny röst. Vi har åkt husbil under 16 år. Sedan 2006 har vi åkt husbil året runt. Så gott som alltid, bara med några få undantag, har vi fricampat på rastplatser över hela Sverige. Ute på kontinenten har vi säkert nattparkerat på rasthouse och rastplatser vid minst hundratalet tillfällen. På Gamla Stadens Torg i Lidköping var vi lite utsatta för bus en natt, annars har vi sovit tryggt var vi än har nattparkerat. Välkommen åter.

10 04 2014
Anette

Håller med helt och hållet. Inte är det trevligt att stå så nära varandra. Utrymme och space är viktigt och gärna en fin utsikt också. Just utrymmet gör att vi ofta stått på campingar men nu när vi reser själva (utan döttrar) blir det mer och mer ställplatsboende. Nu har vi ju dessutom bilen som – i reklamen säger – Världsmästaren i Oberoende, så då ”måste” vi bli det också
Kram

10 04 2014
Matts Torebring

På Kärralunds Camping, Göteborg, har man markerade ställplatser, likt en ”bussfil”. Man parkerar helt enkelt efter varandra och har en grönyta, på sidan utanför bilen. Det gillar jag, men inte smala ”parkeringsfickor”. Allra bäst gillar jag att fricampa, då är man oberoende av allt. Kram & Må gott!

10 04 2014
Matts Torebring

Så här skrev Lennart Olofsson på mejl (på grund av att bloggen strular)
Jag håller med!
Det finns många fina rastplatser som ofta ligger i vacker omgivning!
Vi stod ju vid Götaström på väg hem! Alldeles vid Lagan med gratis el. Det fanns ingen som tog betalt på golfklubben.

Kram från oss!

10 04 2014
Matts Torebring

Rastplatsen du beskrev, har jag nästan varit på väg till redan. Sådana ställen gillar jag. Kram & Må gott.

11 04 2014
Anki

Håller med dig till fullo… vi fricampar gärna vid någon sjö… föredrar ställplatser framför campingplatser, men inte de där man inte får något ”eget” utrymme. Bra när man parkerar efter varandra och får lite plats vid sidan om bilen. Har bekanta som drabbades av inbrottsförsök vid övernattning på en rastplats… lite skrämmande… visst har vi larm, men ändå…
Önskar er en fin helg!
kram

11 04 2014
Matts Torebring

Det känns som att alla är överens med mig. Ställplatserna är för smala, ger inget utrymme på sidan. Vi kommer även i fortsättningen, att föredra fricamping, så långt det är möjligt. Däremot är det sällan, vi varit helt ensamma på fricamping. Stannar en bil, stannar gärna flera och det känns genast tryggare. Camping undviker vi helt, så länge vi är i Sverige. I Sydeuropa vill jag känna mig trygg, plocka fram utemöbler, rulla ut markisen, lämna bilen i lite tryggare förvar, när vi går på restaurang eller gör utflykter. Kram från oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: