Vågen visade 4 980 kg…

22 05 2013
Trania Metall lastbilsvåg

Trania Metall lastbilsvåg visade 4980 inkl min vikt. Lånad bild internet.

Full tank diesel, full tank färskvatten, alla sommarmöbler lastade, Honda´n ombord, alla prylar lastade. Kvar att lasta en  förtältsmatta, en liten torkvinda, lite mera kläder och lite färdkost och så Birgitta förstås och då blir det ett litet överlass på max 100 kg. Jag ringde min Kabehandlare, Bossing i Linköping, men de hade inget svar att ge till mig. Jag får ringa Kabe, om det går att höja vikten på den.

Är det någon av alla mina bloggvänner och alla ni som läser min blogg, som har ett bra svar att ge? Hur riskfyllt är det att köra med lite överlass i sydeuropa? Jag har ett komplett körkort för tung lastbil med släp och busskort, om det spelar någon roll.

Idag har jag fått två svar av Kabe och Alko, ett svar ser ni här och svar två i nästa inlägg:

Det besked jag fått är att AL-KO kan inte få upp vikten mer än till 5000 kg. Den totala maximala axelbelastningen är visserligen 2×1600+2100=5300 kg men det är bromsarna som gör att det inte går att få högre totalvikt än 5000 kg.

Åtgärder

Information

12 responses

22 05 2013
Martin Björkgren

Hej Mats, jag har undersökt ganska mycket om möjligheten att höja totalvikten. Min fråga var att man bara får upp totalvikten 500 kg på en axel til, jag fick svar från Alko att det inte var axlarna som satt begränsning utan bromsprovet som var det som gjorde begränsningarna.
Martin Björkgren
Ps. Jag kollar om jag har svaret kvar så mejlat jag över det

22 05 2013
Matts Torebring

Hej & Tack Martin, jag uppskattar verkligen ditt svar.

22 05 2013
Martin Björkgren

Hej igen. Jag har vidarebefordrat Alkos svar på din mail.
Den uppgift jag har är att om man överskrider maxlastvikten med 10 % då blir det stopp + böter, kommer ej ihåg vad 910 har för lastvikt men säg 800 kg då är det om jag tolkar det rätt stopp på 5080 kg och ganska dyrt och det sägs att svenska polisen är de med största toleransnivån.
Martin

23 05 2013
Matts Torebring

Tack Martin! Nu har jag fått svar från Kabe och Alko, som jag lagt ut ovan.

23 05 2013
lennartolovsson

Det är lite dåligt med lastvikt på så stor och fin bobil!
Synd.

Kram

23 05 2013
Matts Torebring

Ja 450 kg last är i minsta laget. Hondan får stå hemma för att inte överlasta. Kram.

23 05 2013
seniorerspekulerar

Knepigt detta med överlast och tråkigt att du ska få problem. På websiten Husbilskompisars forum finns en del i detta ämne som kan vara av intresse. Kolla länken http://www.husbilskompisar.se/portal/showthread.php/1827-Fordons-och-trafikregler , där svarar en trafikpolisen på frågor och man har diskuterat mycket om överlast. Vad det gäller polisens agerande i Sverige och utlandet så har jag under alla mina bobilsår aldrig träffat någon annan bobilist som blivit stoppad och vägd, kanske andra gjort andra erfarenheter, men jag tror inte det är vanligt. Problemet för dig är ju att du har låg lastvikt varför även en liten övervikt ger hög procentuell övervikt och högre avgift.

23 05 2013
Matts Torebring

Ja detta var en liten smolk i glädjebägaren att Hondan får stå hemma. Men å andra sidan gråter jag inte heller. Trafiken i Spanien på en motorcykel är inte att leka med. Nu har jag fått uttömmande svar på allting och jag tar inga risker. Kram.

24 05 2013
Elisabeth

Jag tror de flesta husbilar har för lite lastutrymme. Tack för att du delade med dig Kabes svar. Elisabeth

25 05 2013
Matts Torebring

Ja du skrev de flesta och visst är det så. Vår förra Kabe 880 var ett undantag, som lastade 1100 kg. Problemet var då i stället, att det fanns ingen plats att lasta i. Ha det gott.

25 05 2013
Kors och Tvärs

Klokt att lämna Hondan hemma, så Birgitta får följa med 😉 Kramar

25 05 2013
Matts Torebring

Ja behöver inte ens tänka tanken på att välja, valet är solklart. Sommarkramar från Lyckarps ställplats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: