Sightseeing by Ferry in Empuriabrava

2 07 2012

Sightseeing by Ferry in Empuriabrava i Världens största småbåtshamn!

Vi såg denna båt ligga vid en bro i stan i lördagskväll, när vi var ute och gick. Vi måste prova på en sightseeingtur medan vi är kvar, var vi överens om. I går söndag regnade det hela dagen och det gick inte ens att sitta ute och äta. Idag måndag, Hondade vi in till stan och köpte biljetter. Empuriabrava har helt otroliga 40 km kanaler inne i stan, med båthamnar utefter varje kanal. Vi åkte endast två kanaler och det tog 45 minuter.

Vi Hondade runt och tittade och fotade på den stora beachen.

Vi hade två timmar på oss innan båten lade ut från hamnen. Jag kunde inte låta bli att ta några kort till på detta hus, fast nu i dagsljus. Visst är det en märklig utformning. När jag steg av Hondan och stod och fotade, kom ett gäng pensionärer, på väg ned till beachen. De stannade och kom fram och pekade på ”S”-et på nummerskylten och undrade om vi åkt ända från Sweden på den.

En enormt stor Galleria finns i klass med A 6 eller ännu större. Den kändes ändlös.

Det mesta i butikerna verkade vara av hög dignitet och standard. Inga vanliga semesterbutiker precis. Samma sak med det otal restauranger som fanns där, extremt fina möbler och en mycket hög klass på allt vi såg.

Här fanns i stort sett allting man kan tänka sig.

Vi har satt oss ned och klockan är 15.00 och vår ”Ferry” lägger ut.

Jag delar med mig några få bilder från vår båttur.

Stoppa bandet, jag hänger inte med, vi skall ge nödlån till Spanien, eller hur? Det vi ser under vår båtfärd, är fullständigt oberäkneligt i ekonomiska värden. Vi har under våra tre somrar i Spanien, inte sett till en promille av fattigdom eller dålig ekonomi. Däremot Portugal förstår jag, om de har det knapert, men Hallå Spanien, hur ligger det till egentligen? Ni är ju bäst i Europa på att rulla fotboll, men kan ni inte rulla era pengar på ett förståndigt sätt?

Det går inte att fatta och förstå den rikedom vi ser…

Nu har vi kommit några hundratals meter på en av kanalerna.

En av de första ”tvärgatorna” dyker upp.

Försök räkna miljonerna som vi passerar förbi om du kan.

Den ena ”villan” och båten överträffar den andra.

En ny ”tvärgata”.

De flesta ”villorna” har även utsökt vackra trädgårdar.

En ny ”tvärgata”.

Undrar vilken ”villa” som kostar mest?

Vad använder de sina extremt stora ”villor” till?

Bor Spaniens alla miljonärer här?

Har man ett jobb att sköta om man bor här, eller bara njuter man av sina pengar?

Funderar på om alla båtar tas upp under vintermånaderna?

Nu har vi hunnit igenom den första kanalen.

Vem har den dyraste båten, tävlar man om att vara värst?

Hinner man jobba och bo i dessa stora ”villor”?

Jag skulle inte hitta ut med min båt, om jag bodde här.

Funderar på varför så många har runda torn på sina ”villor”.

Strax är vi hemma igen och det blir avstigning från vår båt.

Nu har vi åkt två kanaler under 45 minuter. Det finns hur många kanaler till som helst , ofattbart många. Vilken plats vi bott på, vilken lyx, vilken tur att vi fått se allt detta. Bilderna jag delat med mig till er, är bara några få. Vi är så stolta och glada, att vi fått se och njuta allt detta vackra, i detta område i Spanien.

Ps. Hela detta område var träskmark fram till 1976 då allt detta stod klart.


Åtgärder

Information

4 responses

2 07 2012
seniorerspekulerar

Hallå, hallå, säger vi också, men tyvärr är det ju så att när det är dåliga tider i all synnerhet för ett lands ekonomi, så blir de rika, rikare, och de fattiga, fattigare. De rika kan göra stora investeringar till låga priser och sko sig på bankernas osäkerhet. Så fungerar det i stora marknadsekonomier, tyvärr. Men det är också det som gör att utvecklingen går framåt på vissa människors bekostnad. Det kallas visst nationalekonomi. Så gör ju Spanien samma misstag som vi i Sverige och lägger skattemedel på fel saker som inte genererar mer pengar i statens kassa. Så har egoismen även smugit sig in i de sydliga länderna som tidigare var föregångare när det gällde familjesammanhållning och omtanke om gamla och barn. Tyvärr får vi leva med detta, tragiskt, men? Kramar 3 M

2 07 2012
Matts Torebring

Hela detta område var träskmark fram till 1975. Naturligtvis har det kostat hur mycket miljarder som helst att åstadkomma detta praktverk. Bankerna har säkert varit för generösa och trott på stigande villa- och tomtpriser. Jag har svårt att tro att allt detta vi sett är betalt. Förmodligen enorma skulder som döljer sig och för högt värderade fastigheter.
Samtidigt som det är så vackert att se alla välskötta fasader, är det beklämmande att se klyftorna är så otroligt stora mellan den fattige och den rike. Kram Matts & Birgitta in Spain

6 07 2012
maggan

Hej! Vi var där i mars i år på vår väg till Italien. Hade hört genom bekanta om det här stället och sett ett flygfoto. Helt fantastiskt och säkert mycket dyrt att bo där. Tror som du att bankerna har varit väldigt generösa med lån mmm. Har man en sådan villa så kanske man också måste ha en båt i liknande klass 🙂 Pengar ser det ut som de har i alla fall. Skulle kunna tänka mig att några av båt/hus ägarna kommer från andra länder, som Frankrike, Tyskland, Österrike och Schweiz. Många av båtarna finns kvar under vintern men många tar nog också upp sina båtar. Inte alltid som vintern är så bra som den var i år, inga stora stormar. Fina bilder du tagit.

6 07 2012
Matts Torebring

Hej Maggan! Så myckert vackert och intressant som vi sett i år, har vi nog aldrig varit med om under våra somrar i sydeuropa. Kul att du varit med och rest med oss.Mvh Matts & Birgitta in Spain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: