En riktig ”bonnakvällsmat” på landet

19 09 2023
Önos Jordgubbskräm, kall mjölk och nybakade råg/ russinbullar

I stort sett varje kväll sedan det började att grönska ute, sitter vi i greenroom och njuter av vår kvällsfika/ kvällsmat efter jobbet. Minsta lilla solsken värmer upp rummet på dagen och det är jätteskönt att sitta där ute, ofta sent på kvällen.

I väntan på att jag skall bli frisk jobbar jag inte så långa dagar och är hemma ganska tidigt. När Birgitta kommer hem strax efter fem, försöker jag att ha en varierande kvällsmat varje dag. Det godaste och det vi tillsammans gillar mest är …

Nybakade Dafgårds Råg/ russinbullar, med rökt sidfläsk på den en halvan och ett par tjocka skivor av Vaggeryds medvurst (2 kg) på den andra, samt kronan på alltsammans Önos Jordgubbskräm på storhushåll (20 lit./ 135 port) och kylskåpskall mjölk till detta.

Detta var ofta kvällsmaten hemma, inte minst i bärtider. Mamma serverade vad hon kallade ”Grosakräm,” resterna av hallon, jordgubbar och blåbär efter det att hon hade gjort saft. Det rökta sidfläsket hängde i ett snöre ute i boden, trots sommarvärmen. Det var fest i det fattiga hemmet.

Finns det någon som känner igen sig …?


Åtgärder

Information

5 responses

19 09 2023
Profilbild för bmlarsreseblogg bmlarsreseblogg

Självklart känner vi igen oss och äppelkräm med kanel och mjölk tycker vi fortfarande är riktigt gott!
När mina barn var små hade mina svärföräldrar stora körsbärsträd på sin gård. Eftersom vi inte hann kärna ur alla körsbär frystes de och sedan på vintern bjöds det ”spottekräm” till kvällsmat, en riktig delikatess!

20 09 2023
Profilbild för Matts Torebring Matts Torebring

Vad kul, men äppelkräm fick jag nog aldrig smaka. Mamma gjorde nog äppelmos av alla äpplen som fanns. Mamma hade ingen frys utan allt konserverades i stora glasburkar. Alla bär och all frukt skulle tillvaratas inom flera mils omkrets. Min äldste bror fick detta i arv och han plockade bär, odlade, syltade, saftade, gjorde inläggningar långt in på nätterna. Själva har vi valt Önos storhushållsprodukter, de är minst lika goda som mammas, men mycket bekvämare.

20 09 2023
Profilbild för bmlarsreseblogg bmlarsreseblogg

I mitt föräldrahem var matkällaren också fylld med konservburkar och allra godast var konserverade gråpäron med skaftet kvar. Jag har nog fått detta i arv eftersom vi plockar bär och svamp. T o m här nere i Toscana äter vi hemkokt blåbärssylt till pannkakorna.

20 09 2023
Profilbild för Rolle o Carina Rolle o Carina

Visst är det gott med kräm och mjölk,det fick man som liten
grabb hemmavid av mina föräldrar vi 4 bröder som mor våran
gjorde av all frukt vi hade på tomten vi hade med allt!
Idag äter vi ju inte lika ofta som vi gjorde förr som barn.

Ha det gott/HöstKram

20 09 2023
Profilbild för Matts Torebring Matts Torebring

Vad kul att du också fått äta kräm och mjölk. Det är ju ganska billig mat. För att det skall vara lite extra gott, ska det nog vara jordgubbskräm, det är riktigt lyxigt. De lite ljumma nybakade rågbullarna satte pricken över i.
Kram i höstmörkret

Lämna en kommentar