Lag eller rekommendation?

5 02 2017

Vad är det som gäller egentligen, när det gäller avstånd, mellan husbilar på en ställplats?

img_1026

Ställplats Vadstena.

Vi älskar att besöka Vadstena och det gäller året runt. Ställplatsen intill Båtklubben, är verkligen en berömvärt alternativ. Nära till ”Östenssons”, Stadsparken och in till centrum. Nu har den rustats upp och fått en typ, av oljegrus beläggning på gott och ont. Ser man inte upp, följer gruset lätt med skorna in i bilen.

Det som alltid förvånat mig, i vad man kallar Skogsdungen, är platsernas utformning. De som planerat måste mena, att man skall stå ”Skavfötters”. Parkeringen i Strandlinjen är perfekt och möjlighet till ”rätt avstånd” mellan bilarna.

img_1029

Vår plats denna helgen.

Om någon hade kommit och önskat stå bredvid oss, kan jag inte se någon annan möjlighet, än att den bilen körs in på grusplan bredvid oss. Då kommer det att vara drygt en meter mellan bilarna. Det tycker jag är riktigt otrevligt. Båda bilarna för grönt gräs, det är bra och trevligt.

Jag ”bråkade” själv (som alla vet) med att få anlägga en ställplats hemma i Aneby. På första ritningarna, hade min arkitekt tullat på avståndet mellan bilarna. Det fattades bara ett par dm, till att vara fyra meter mellan bilarna och jag måste lämna in en ny ritning. Det var en självklarhet för mig, med fyra meters avstånd mellan bilarna.

Om det nu är en lag, vilket jag tror att Brandmyndigheten säger, varför kan i så fall samma lag tolkas så olika? Destination Husbil skriver: Plant markområde, markerade platser, rekommenderat avstånd 4 meter mellan bilarna.

Jag ser bilder, efter bilder från alla tänkbara ställplatser, inte minst i Sydeuropa. Jag hoppas att ingen någonsin, skall hitta mig inträngd mellan bilarna, som oftast är fallet. Kommer vi att åka söder över, kanske när julen är firad, kommer vi med all säkerhet leta upp bra campingplatser. Jag vill inte vara som en ”sardin i en sardinburk”.

Vem av er har läst lagboken? Jag har inte gjort det.


Åtgärder

Information

22 responses

5 02 2017
Rolle o Carina

Håller med Matts,vi gillar inte heller att stå som i sardinburkar!
Därför gillar vi mest ”Fricamping” på sommaren vid nån fin sjö.
Badet i Ohs vid sjön Rusken var ett av många fina ställen!

Ha det gott o njut…….BrasKram från GranKvistarna…

5 02 2017
Matts Torebring

Visst älskar vi att fricampa. Men var törs man stanna idag? När jag promenerar hem från jobbet och hör raska steg bakom mig, stannar jag och vänder mig om. Det går inte att lita på något i dag. När du parkerar vid sjön Rusken kommer vi, om vi är lediga, då blir vi två husbilar
Kram Ehnvis braskanineldare & Kabe älskare

5 02 2017
Maggan och Ingemar

Ja du Matts de reglerna gäller nog bara i Sverige. Här nere kan det bli ganska tätt mellan bilarna och ingen verkar bry sig. ”Bara jag får en plats” verkar alla tänka oavsett vilket land man kommer från. Vissa ställplatser har bra ”bås” med utrymme, men långt ifrån alla. Vi har ju sett och läst om en del bränder just p g a litet utrymme runt om bilarna. Var det inte på Gran Canaria senast? Även en delcampingar har väldigt trångt mellan bilarna. En av anledningarna till att vi gärna fricampar.
Synd att du inte fick anlägga en ställplats, den hade nog blivit perfekt 🙂

5 02 2017
Matts Torebring

Många människors bristande omdöme, försvårar och förstör för oss andra, som önskar ordning och reda. Det är nog ännu mera laglöst söder över. Alla campingar (Les Castel) som vi bott på i Frankrike har platserna varit mellan 100 till 160 m2. Fast där kan man ju inte vara på vintern. Även vår erfarenhet från samtliga andra länder som vi gästat, har varit stora platser. Vi väljer nästan alltid fyra eller fem stjärnor och då är nog kanske platserna större.
Visst var det rent ut sagt ideotiskt, att jag inte fick anlägga en ställplats.

5 02 2017
husisblogg

Håller med dig Matts. Mina ägare brukar köra vidare om det blir för tätt mellan mig och andra bilar. Men lagen får nog ägarna lämna över till någon annan. Tycker också det är synd att jag inte får besöka en ställplats anordnad av dig.

5 02 2017
Matts Torebring

Det är både otrivsamt och farligt att bo alldeles inpå varandra. Jag älskar att tala med nya grannar och bekantskaper. Men! Kommer grannarna för nära inpå, då blir jag inte så glad och pratsam längre.

5 02 2017
JoY

Håller med dig, att stå som i en sardinburk skapar obehags känslor och inget som vi vill ha. Är en rysare om det skulle hända en olycka. Även svårt att öppna vissa luckor som ska fällas uppåt och inte som en dörr. Vi har bara så kallade dörrluckor men dom som har andra sorten.
Kram till dig från oss där det börjar snöa lite.

5 02 2017
Matts Torebring

Jag tror att ett gott omdöme och sunt förnuft, saknas många gånger. Vi skulle definitivt inte tränga oss emellan som många gör. Vi skulle leta efter nya platser att stanna på.

5 02 2017
Kors och Tvärs

Jag förstår inte att så många tränger sig in och tycker det är ok När man pratar med hb-ägare är ju ”alla” överens om att det är obehagligt att stå så nära nån annan. Så kommer man till ställplatsen och vad ser man – jo hopträngda husbilar, till max! Jag får inte ihop det….
När vi ”är på rull” kan vi välja ställplats men med rymd emellan och möjlighet att sitta ute. Blir vi att ligga still längre vill jag ha mitt eget område och väljer då en camping.
Kram

5 02 2017
Matts Torebring

Det finns inget att tillägga, en vis Husbilsägarinna har talat. Jag kan bara samtycka till hela inlägget.
Kram & Krya på dig!

5 02 2017
lennartolovsson

Trångt gillar jag inte!
Vi har 37 000 kvm för oss själva!

Kram

5 02 2017
Matts Torebring

Det är för stort. Jag är ingen eremit.
Kram

5 02 2017
Nils-Åke Hansson

Jag tror att det är en rekommenderat avstånd 4 meter mellan bilarna. Så har det varit inom CC campingar och många andra och detta har vunnit hävd. Har set campingar i Sverige där husvagnar har ståt sida vid sida. Jag min hos BiÖ var det luckor på 4-5 m det kom bilar och parkerade i mellan. Och vår
frikamping plats här på Bjäre diskuteras det livligt ibland viket avstånd som ska gälla. Jag har en regel själv parkera så ingen husbil får plats i mellan bilarna det avståndet får duga för oss. Sen om det kommer en personbil och parkerar i mellan men de kör ju om en stund.

5 02 2017
Matts Torebring

Jag vill minnas att mina första ställplats ritningar, var det strax under fyra meter mellan bilarna. Det fick jag inte ha, utan jag var tvungen att lämna in nya ritningar, med avstånd fyra meter. Jag uppfattade det som en lag från brandskyddet. Naturligtvis ville jag ha fyra meter mellan bilarna, men min arkitekt hade missuppfattat mig. Vi får se om någon har ett förlösande svar.

5 02 2017
Elisabeth

Ingen lag, men väl rekommendationer. Njut så länge ni är ensamma!

5 02 2017
Matts Torebring

Ok, då är det ännu märkligare, att jag fick göra om mina ställplats ritningar. Visst njuter vi av ”ensamheten” eller rättare sagt brist på trängsel.

5 02 2017
Helena FREEDOMtravel

Jag har inte läst lagboken kan jag erkänna, men jag tror att det är 4 meter som gäller i Sverige. Men sedan har ju alla länder i Europa olika lagar. Och vad gäller i varje land? Inte lätt att ha koll på …

5 02 2017
Matts Torebring

Jag tror att vi får använda vårt sunda förnuft, till det som passar oss. Vi kommer att välja bort överfulla ställplatser.

6 02 2017
Lars Permelin

Myndigheten Samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar 4 meter. MSB och SCR har för flera år sedan tagit fram en liten broschyr tillsammans. Den finns även på engelska och jag har sett hänvisningar till broschyren på flera europeiska ställplatssajter. Jag gillar inte heller att stå för tätt. Om båda husbilarna står så nära gräset som möjligt och åt motsatta håll så tycks det kunna bli åtminstone 3 meter mellan husbilarna i Vadstena. Det är den lokala brandmyndigheten som fastställer och godkänner avstånden mellan husbilarna i Sverige.

6 02 2017
Matts Torebring

Tack Lars, jag visste att du är på läst i ämnet. När det gäller Vadstena skulle jag nog säga max två meter, medan verkligheten är betydligt mindre. Därför står vi så gott som alltid i Strandlinjen. När det var bara två bilar som i helgen, valde vi Skogsdungen. Fast jag är rädd för alla trädgrenar i Strandlinjen. Det gäller att se upp.

6 02 2017
Lena

Kan ej vad lagen säger men upplever att det är skillnad på campingplats och ställplats. Det ÄR obehagligt med närmre än 4 m, vill ju ha åtminstone utrymme för att hämta o lägga in grejor i sina sido utrymme eller byta gastub. Spanska campingplatser har inga skrupler med avstånd och Franska ställplatser, där kan de tränga sig in så man ej kan öppna fönster t ex. Känns inte bra, men vad göra när man inte vill köra mer för dagen?

6 02 2017
Matts Torebring

I Sydeuropa har vi så gott som alltid valt camping. Där har vi vår oftast stora tomt, våra möbler, cyklar, markisen och grillen under tak. Endast ett par tre gånger på hemresa, har vi valt ställplats, men då bara för en natt. I det otrygga samhälle som vi fått idag, även i Sverige, har det blivit fler besök på campingar än tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: