Det ljuva 60- talet

5 10 2016
1967

Ur Aktuelltboken.

Femton år gammal, köpte jag en vit Cresent moped, (pris: 1 300:-) för egna intjänade pengar, året var 1962. Köpte en begagnad Saab 93 tvåtakt 1965. Birgitta och jag  började träffas på allvar. Vi gifte oss fyra år senare. Jag låg i lumpen på Ing 2 i Eksjö. Jag hade köpt tre styck helt nya Saab V4, 1967, 1968 och 1969. Jag tjänade stora pengar, efter dåtidens mått som skogshuggare. Giftermål, bosättningen i nya hemmet samt inga inkomster under värnplikten, hade gjort mig luspank just då.

Två år senare körde jag långtradare. Jag kunde nästan leva på alla dygnstraktamenten, även hemma. Jag sov ibland hela veckor i lastbilen. Begynnelselönen på 8:- per timma räckte, för att bygga ett snyggt sutteränghus. Totalkostnad med allt klart ute och inne 124 000:- efter massor av eget grovarbete.

img_0905

Böckerna står kvar i bokhyllan i vårt ”Biblotek”

Vi köpte Aktuelltboken 1969 och fick då även med upplaga 1967 och 1968 på köpet. Tro mig om du vill eller inte. Jag ville ha boken! Kan jag skriva? Vi köpte den på avbetalning! Priset var 115:-

I dag står de som ett stolt minne i bokhyllan. Ett minne av en tid då vi kämpade för varje krona. I dag är min tacksamhet mycket stor, över allt som jag fått vara med om. Jag sätter verkligen värde på allt, framför allt min familj, vårt företag, vårt hem, ny bil i garaget och vår nya husbil, som de inte ens börjat tillverka ännu. Störst tacksamhet är ändå, jag har inte varit hemma och varit sjuk, totalt en hel vecka på nära 60 år. Du är en atlet, sa min läkare.

Vilken tid vi fick leva, som levde då. Vi var förälskade, vi bildade familj, vi byggde hus, Saab kom med en ny bilmodell varje år, Volvo och (Opel) likadant, vi hörde knappast talas om mord, dråp och stölder. Hela livet låg framför.


Åtgärder

Information

8 responses

5 10 2016
Lennart

60-talet var verkligen speciellt.
Kan skriva under på det du skriver, vi kämpade då men har tack vare det ganska trevlig tillvaro nu.
Musiken måste jag lägga till!

Kram

5 10 2016
Matts Torebring

Musiken ja, Svensktoppen var ett måste i alla väder. Jag minns att jag gick och nynnade på, Gunnar Wiklunds låt, på en badstrand nere i Ystad, efter en dag i skogen. ”Vi ska gå hand i hand genom livet du och jag”.
Kram

5 10 2016
Rolle o Carina

Vi kommer ihåg 60-talet också som liten grabb,skolan började!
Allt var så trevligt,inga våldtäkter,mord,misshandel heller direkt.
Världen har utvecklats åt helt fel håll på senare tid!

Ha det gott ändå och njut……HemmaKram

5 10 2016
Matts Torebring

Du är ju rena ungdomen, 1962 slutade jag skolan och du började. Visst var det ett fantastiskt årtionde!
Kram

5 10 2016
Maggan och Ingemar

Visst var det lugnare förr i alla fall upplevde jag det så.
Byggde också hus och var dessutom hemmafru med 3 barn.
Idag går det inte att bygga hus och leva på en lön.
Och vi läser ständigt om mord och våld både på hemmaplan och ute i världen.
Vart är vi på väg???

6 10 2016
Matts Torebring

Jag skriver under på allt det du skriver. På 60- talet var vi inte oroliga för framtiden, men som sagt, hur är det idag? Vart är vi på väg?

10 10 2016
Elisabeth

Då hände mycket både i närområdet och världen!

10 10 2016
Matts Torebring

Helt plötsligt satt jag och spelade 60- talsmusik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: