Mjölkpriset

22 01 2015
Länge sedan mjöllkbilen kom

Länge sedan mjöllkbilen kom.

Som tio-  12 åring hade jag mjölkningen av pappas cirka 14 kossor varannan söndag. Åskilliga är de gånger jag lyft upp mjölksåarna på mjölkbordet som ovan. För att inte glömma bort rötterna, har jag själv detta mjölkbord, i tomtgränden mot en stig i skogen. Jag vet vad pappa kämpade, med ekonomin och mjölkpriset, som då kunde vara under en krona. Arlas vd sa härom dagen, att Arla kan inte höja priset på mjölk, för då köper inte kunderna produkten. Själv har jag sett vattenflaskor, med literpris på över 40:- per liter. Många köper utan att bry sig, men avstår mjölken, som jag tycker är så god och kan dricka litervis. Jag lider med böndernas situation idag.

Nedan en artikel från nätet…

För att undvika att mjölkbönder slås ut är flera handlare på väg att höja priset en krona per liter mjölk som ska gå oavkortat till bönderna. Livsmedelshandlaren Lars Ocklind i Åre har redan höjt mjölkpriset.

– Det måste vara något fel när ingen reagerar på att man betalar hur mycket som helst för vatten på flaska. Det köper folk helt vilt och glatt och betalar dubbelt så mycket som man gör för en halv liter mjölk. Då har vi sagt att självklart ska vi behålla den här kronan på mjölken. Det sitter information om att vill man vara med och stödja mjölkbönderna i Jämtland då köper man enliters, för det är bara på enliters vi har det, säger handlaren Lars Ocklind.

Efter prishöjningen har försäljningen av mjölk stadigt gått upp i Lars Ocklinds butik, och i mjölkkrisens spår är fler handlare på väg att följa efter, bland annat i Örebro och i Norrtälje. Några som driver på för att mjölkpriset ska höjas är Centerpartiet, som genom lokala företrädare nu bjuder in till samtal mellan handlare, mjölkbönder och mjölkföretag över hela landet. Riksdagsledamoten Eskil Erlandsson kommer hålla i möten i bland annat Kalmar.

– Tanken är att de handlare som så vill höjer priset med en krona som går direkt till Sveriges bönder för att de ska kunna fortsätta producera mjölk och mejeriprodukter som vi vill ha i våra kylskåp och våra matbord. En frivillig uppgörelse som innebär att produktionen kan fortsätta och kanske till och med utvecklas vilket ju ger jobb och utveckling i alla delar av landet dessutom, säger Eskil Erlandsson.

Minskad efterfråga på mjölk i världen och EU-sanktionerna mot Ryssland har lett till fallande priser, och många mjölkbönder hotas att slås ut enligt branschorganisationen LRF. En prishöjning i handeln kan vara en del av lösningen enligt landsbygdsminister Sven-Erik Buchts stab, som tagit initiativ till möten med handeln, men också banker och producenter för att gemensamt försöka lösa krisen.


Åtgärder

Information

8 responses

22 01 2015
Lennart

Mjölkpallen är fin!

Min far cyklade tre kilometer till mjölkpallen vid landsvägen. Tre såar på cykelkärran!
Det var då det!

Kram

22 01 2015
Matts Torebring

…. och där sod de i heta sommardagar och ingen blev sjuk ändå och bäst före datum var inte uppfunnet. Kram

22 01 2015
Elisabeth

Nog vill vi ha både mjölk och filmjölk eller yougurt! Även här är närheten till kunderna viktig. Arla är ett storföretag, som tappat kontaktenmed delägare och kunder! Elisabeth

23 01 2015
Matts Torebring

Nya stora uppslag i Fri Köpenskap idag, om krisen för lantbrukarna och det låga mjölkpriset. Arla måste ha fel att inte marknaden tål en krona mer för mjölken. Det är oroväckande med dessa multiföretag. Kram

22 01 2015
Rolle o Carina

Mjölk är både gott och nyttigt för nästan alla!
Betalar gärna 1 krona mer per liter,bara det går
raka vägen till bonden bara!

Ha det gott/SnöKram

23 01 2015
Matts Torebring

Jag bryr mig inte om ett par kronor mer för mjölken och en tia plus för fläsket, bara våra duktiga lantbrukare överlever. Kram

22 01 2015
JoY

Nog ska vi kunna betala lite mer för mjölken så bonden får det och inte försvinner på vägen. Har aldrig förstått varför vi ska köpa vatten när vi har så bra vatten i kranen.
Kram Yvonné

23 01 2015
Matts Torebring

Kaffepriset kan höjas flera kronor ibland, utan att någon köper mindre kaffe för det. Varför går det inte att höja mjölken? jag fattar det inte. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: