Den Minimalismiska tiden

16 11 2016

skarmavbild-2016-11-16-kl-19-04-36

När jag anmärker och ondgör mig över, hur människor skriver och uttrycker sig idag. Då när jag säger det, till vår vd Niklas, får jag till svar: ”Vi lever i den minimalismiska tiden”. Då säger jag, ”Vilken tid vi lever i! – Jag protesterar”! Jag skulle kunna rada upp hur mycket som helst, av det jag ondgör mig över. Här kommer lite exempel från jobbet….

Få orkar skriva Kristina Johansson, det blir kristinajohansson. Jag klarar inte av att se, att det står så på en order, naturligtvis rättar jag namnet, till att börja med en versal och mellanslag. En kund skrev ordagrant så här… annanilssonringv13 ötd. Det skulle stått Anna Nilsson, Ringvägen 13 831 34  ÖSTERSUND. Detta har sedan flera år tillbaka, tvingat oss att hämta namn och adresser från centrala register. Är adressen fel, får vi 190:- i straffavgift från DB Schenker, när vi skickar paket.

En kund som köpt tre olika ljusstakar skriver, ”en ljusstake är inte stadig”, jag vill ha en ny. Men vilken? Natutligtvis måste man kontakta kunden och fråga. (tidstjuv)

”Jag köpte ett glas för några år sedan, har ni det kvar” / janne. Inget fullständigt namn, adress eller telefonnummer. (tidstjuv)

”Jag fick min servise i går och en tallrik är trasig” / olle. Vilken tallrik är trasig? (tidstjuv)

Fastighetsvärden i Göteborg berättade. När jag kom till jobbet i måndags, satt en post-it på dörren. ”Min toalett är sönder, mvh anna”. Den personen ansvarade för 400 lägenheter.

På en månad kan vi nog ha mellan 50- 100 liknande saker. Varför orkar man inte vara tydlig? Tänk vad tid det skulle spara.

Jag tycker att en person som skriver annanilsson, faller i sin egen värdighet. Jag klarar inte av att se det. Jag vet att många sidor, Eniro bland annat” ändrar alla bokstäver till gemener. Jag protesterar!

I ren protest mot denna bekväma tidsålder skriver jag ofta, ”organisations nummer” i stället för org. nr. Jag skriver bland annat, i stället för bl.a. Mervärdesskatt skriver jag nog trots allt inte, utan skriver moms. Ngt skulle jag aldrig komma på tanken att skriva, i stället för något. Listan blir hur lång som helst.

Jag skottar snön på alla mina gång- & körvägar hemma. Jag skottar snön på hela min trottoar och jag kör bort snövallarna. Varför? Jo jag protesterar, mot denna utbredda bekvämlighet, ”Vad då bry sig”, ”Jag orkar inte”. Det är inte gamla personer som säger så, det är de yngre.

Jag vet att jag är ”motvals kärring” denna gången. Jag ville i alla fall vädra vad jag tycker. Kom gärna med era synpunkter. Denna gången är det nog få, som håller med mig. Jag har i alla fall protesterat.


Åtgärder

Information

12 responses

16 11 2016
Lennart

Kan instämma i det mesta, inte minst näst sista stycket.

Kram

16 11 2016
Matts Torebring

Jag vet bara att du lovat att aldrig mer skotta snö.
Kram

16 11 2016
Elisabeth

Jag håller med dig till stor del, men jag använder vedertagna förkortningar som mfl., bl.a., mm.

17 11 2016
Matts Torebring

Det tycker jag är ok. Fast jag anstränger mig till att inte förkorta. Detta gör jag i ren protest, emot att inte förstöra vårt svenska språk.

17 11 2016
Kors och Tvärs

Jag gör absolut som Elisabet och använder bl.a osv, ps, mm, mfl och skriver inte ut orden.
Chattar jag med döttrarna kan det bli både CU och btw och en del annat åxå 😀
Kram

17 11 2016
Matts Torebring

När jag får mejl och sms som du beskriver, kastar jag dem, utan att svara i ren protest. Jag vill ha ordning och reda.
En spisvarm kram från herr ”Asp”.

17 11 2016
Rolle o Carina

Ja Matts,vi lever i en förunderlig värld i det mesta nuförtiden! 🙂
Men håller fullständigt med dig i det du skriver!

Ha det gott,varm BrasKram fr Ekkvist….:-)

17 11 2016
Matts Torebring

Tack R-Olle, vad glad jag blir, att du hjälper till att vårda svenska språket.
En spisvarm kram från herr Asp.

17 11 2016
nils-åke hansson

Ska man beställa ska man uttrycka sig rätt och korrekt.
Jag har nu beställt en hel del från internet senaste tiden. Har fungerat bra. Men tydlighet är viktigt när jag beställer.
Förkortningar har jag inget emot.

17 11 2016
Matts Torebring

Tack Nils-Åke. Du är ett föredöme, just i en kommunikation till företag.

17 11 2016
Lars Permelin

Jag kan förstå problemen när man bedriver verksamhet och kunder som hör av sig med bristfälligt textunderlag och i tron att kunden är mer eller mindre ensam samt välkänd av företaget. Jag ser också en hel del konstigheter och märkliga förkortningar men bryr mig inte så mycket. Det mesta går att tyda och förstår jag inte så frågar jag. Tror att jag är ganska normal i mitt skrivande och är också noga med små och stora versaler samt namn.

17 11 2016
Matts Torebring

Jag skulle nog inte heller reagera, om jag inte brottades med den mängd, som det ändå är, i kommunikationen till vårt företag. Ett namn skall stavas med en versal som första bokstav och resten gemener. Jag tycker det ser ovärdigt ut annars. Framför allt tycker jag att man kan tala om vem man är och inte bara ”mvh kalle”. Det är lathet i mina ögon sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: